Sidste efterår mistede Rebecca Andersen sin bedstefar til lungekræft, og selvom dødsfaldet ikke ligefrem kom som en overraskelse for familien, stod de tilbage med en lang række sværere beslutninger.

”Mine bedsteforældre var allerede blevet enige om, hvor han skulle begraves, men der var stadig en masse detaljer, de ikke nåede at få plads, før han en morgen sov ind. Pludselig var der en masse ting, vi som efterladte skulle forholde os til midt i sorgen, men der kom bedemanden os til undsætning”, fortæller hun.

Det var rart at have en, der tog hånd om os og situationen fra starten.

Allerede samme eftermiddag mødtes familien med en bedemand, og Rebecca Andersen husker det som en enorm befrielse, at have kompetent vejledning igennem hele forløbet.

”Det var rart at have en, der tog hånd om os og situationen fra starten. Bedemanden sørgede ikke bare for at anmelde dødsfaldet, men også for få aftaler i stand med både præst og gravere, så vi ikke selv skulle kæmpe med at tage kontakt til de respektive myndigheder”, siger hun.

Tilbudt psykologhjælp

For Rebecca Andersen og familien var det også en lettelse, at de ikke selv skulle sidde med detaljeplanlægningen af den senere begravelse. Her tog bedemanden nemlig tøjlerne, fortæller hun.

Selvom det var enormt svært at sige farvel, så var vi afklarede med, at han skulle dø.

”For os var det ikke så vigtigt, at alting blev minutiøst planlagt ned til mindste detalje, men rettere at han fik en smuk afsked. Det var bedemanden heldigvis hurtig til at opfange, og han tog sig efterfølgende af alt det praktiske, mens vi i vores eget tempo kunne beslutte os for de ting, der betød noget for os - altså bårebuket, urne og gravsten”, siger hun.

Endelig husker hun, at familien også blev tilbudt professionel sorgterapi, som de dog ultimativt valgte fra.

”Selvom det var enormt svært at sige farvel, så var vi afklarede med, at han skulle dø. Derfor takkede vi også pænt nej til tilbuddet om psykologhjælp, men jeg kan sagtens forestille mig, at andre kunne have glæde af nogen at tale med i den situation”, slutter hun.

Rebecca Andersen er et opdigtet navn, men kvindens identitet er redaktionen bekendt.