Inger holm fik for to år siden konstateret brystkræft for første gang. Kræften krævede, at hun skulle i kemo- og strålebehandling, og inden der var gået 14 dage, så havde Inger Holm tabt alt håret. Kemobehandlingen har nemlig den effekt, at mange kræftpatienter mister håret. ”Udover at jeg skulle opereres i brystet, så mistede jeg også alt mit hår. Det var et chok for mig. Håret er en stor del af ens kvindelighed, og det klæder mig slet ikke at være skaldet. Så det kunne ikke gå hurtigt nok for mig at få en paryk. Jeg ville samtidig ligne mig selv og undgå, at folk lagde mærke til parykken,” siger Inger Holm.

Den usynlige paryk

Hvis folk ikke skal se parykken, så kræver det et større udvalg og tålmodighed, mener Inger Holm. ”Jeg har hørt om andre kræftpatienter, der er gået til en parykforhandler, som har bestilt en paryk hjem ud fra et billede. Det blev et dårligt resultat, og det ville heller aldrig være gået i mit tilfælde. Jeg skulle prøve omkring 10 parykker, før jeg fandt den rette. Det tog cirka en time, men så fandt jeg også en paryk, hvor jeg lignede mig selv fuldstændigt, og folk kunne ikke se, at det var en paryk,” siger Inger Holm og fortsætter. ”Jeg var derfor glad for, at jeg tog til en parykspecialist, der havde et stort udvalg af parykker hjemme. Og som lyttede til mine behov og gav mig plads til at være kritisk og omhyggelig.”

Parykken kræver vedligeholdelse

Inger Holm nåede i første omgang at gå med paryk i et halvt år, men så skete det man frygter mest som tidligere kræftpatient – kræften vendte tilbage, og hun skulle derfor have kemo- og strålebehandling igen. ”Anden gang er man bedre forberedt, men parykken skal stadigvæk vedligeholdes en gang imellem, da hårspidserne kan blive slidte. Så er det vigtigt, at man har en parykforhandler, som man er tryg ved og som man kan tage forbi, hvis der er brug for det,” siger Inger Holm.