Selvom man har overvundet en kræftsygdom og er erklæret rask, kan kræftsygdommen og behandlingen stadig sætte sine spor.

”Vi behandler patienter, som har brug for at komme sig efter et langt kræftforløb,” siger Pernille Bundgaard, der er driftschef for et højt specialiseret rehabiliteringscenter, som blandt andet genoptræner kræftpatienter.

Mange kan være svækket både fysisk og psykisk efter et kræftforløb. Det er patienter, som alle er kommet ud for en radikal ændring af deres livsvilkår. Ændringer, som påvirker patienternes funktionsniveau og ændrer den livsstil, som de hidtil har haft.

Individuel behandling

”Med fokus på individuel behandling og mange forskellige faggrupper som eksempelvis diætister, sygeplejersker, læger og fysioterapeuter har vi mulighed for at skabe rammerne for at hjælpe patienten videre på vejen til at genfinde sit vante funktionsniveau. Er det ikke muligt, arbejder vi sammen om at finde det bedst mulige alternativ,” fortæller Pernille Bundgaard. Også psykologer indgår i rehabiliteringen.

”Når man har kræft, fokuserer man på overlevelse og på sin fysiske tilstand. Efter man er blevet rask, kan der komme en psykisk reaktion, hvor man bliver ramt af sygdommens alvorsgrad. Det er derfor vigtigt, at rehabiliteringen også indeholder psykologiske behandlingsmuligheder, så både krop og sind bliver hjulpet godt tilbage.” siger Pernille Bundgaard.