Rigtig mange danskere har oplevet enten et familiemedlem eller en ven blive ramt af kræft, og selvom lægerne er blevet stødt bedre til at behandle sygdommen over de sidste mange årtier, så er det stadig en af de hyppigste dødsårsager herhjemme, kun overgået af hjerte-karsygdomme. Næsten alle typer kræft behandles i dag med stråle- eller kemoterapi, der forsøger at udrydde de ondartede celler, som spreder sig  i kroppen på en kræftpatient. En ny behandlingsmetode er dog efter mange års forskning endelig begyndt at vinde indpas på de danske  hospitaler, og kan meget vel være det trumfkort, som sundhedssystemet har ledt efter i årevis. Det fortæller Inge Marie Svane, der er professor, overlæge og leder af Center for Cancer Immunterapi ved Herlev Hospital. ”Immunterapi er en helt ny måde at angribe kræftbehandling på. I stedet for at angribe de ondartede celler, fungerer den ved målrettet at  booste kroppens immunforsvar mod kræften. Det er så at sige en helt ny strategi, der indtil videre har givet fantastiske resultater”, forklarer hun.

En ny behandlingsmetode er dog efter mange års forskning endelig begyndt at vinde indpas på de danske  hospitaler, og kan meget vel være det trumfkort, som sundhedssystemet har ledt efter i årevis.

En bil uden bremser

”Jeg plejer at beskrive det for mine patienter, som at lægge håndbremsen på en bil. Kræftcellerne har nemlig nogle forsvarsmekanismer, der får immunforsvaret til at trække sig, og lade sygdommen få frit spil. Ved at fjerne de blokeringer der hæmmer immuncellerne, kæmper kroppen selv imod,  og i nogle tilfælde kan vi formentlig helt kurere patienter, der ellers har lidt af udbredtkræft”, siger Inge Marie Svane. Selve behandlingen er ligesom kemo bestemt ikke uden bivirkninger. Blandt andet kan immunterapi-patienter opleve voldsom diarré, udslæt i huden og leverproblemer, og de bivirkninger forsker man naturligvis også i at nedbringe, fortæller overlægen.

Nye antistoffer

”I takt med vi opdager og benytter os af nye immunaktiverende antistoffer, er der også stor fokus på, at minimere mulige bivirkninger fra behandlingen. Man kan argumentere for, at hududslæt eller diarré er en billig pris at betale for en mulig kur for kræft, men derfor er det alligevel en prioritet, at gøre behandlingen så bivirkningsfri som muligt, og mindske mulige komplikationer”, siger hun. Selvom immunterapi for mange bliver set som en kærkommen afløser for den belastende kemoterapi, så påpeger Inge Marie Svane, at der i mange behandlinger formentlig vil blive tale om et supplement.

Når kræft ikke længere er en dødsdom

Selvom immunterapi stadig er en ung behandlingsmetode, så har den allerede leveret forbløffende resultater.

Det er ikke mere end ti år siden, man for første gang begyndte at eksperimentere med immunregulerende antistoffer, og deres evne til at få immunceller til at bekæmpe visse typer kræft. Det første antistof viste sig fantastisk effektivt på en ud af syv kræftpatienter, fortæller overlæge ved Herlev Hospital, Inge Marie Svane.

”Cirka 15 procent af vores kræftpatienter har fået en cancerfri tilværelse på grund af immunterapi. Behandlingsformen virker på nuværende tidspunkt kun på visse former for kræft, men til gengæld har immunterapi i modsætning til kemoterapi ikke bare en øjeblikkelig virkning, men lærer også din krop at bekæmpe sygdommen fremadrettet”, siger hun. Terapien har således vist tegn på, at kroppen over tid kan opbygge immunitet mod kræft, fortæller Inge Marie Svane.

”Præcis som med andre vira og sygdomme, så lagrer immunforsvaret information om, hvordan den skal bekæmpe en given sygdom, når man først har overvundet den en gang. Immunterapi kan altså medvirke til, at folk bliver resistente overfor specifikke typer for cancer, og det afholder patienterne fra at få de tilbagefald, der tidligere blev anset som en sikker dødsdom”, fortæller hun.