Fakta

  • Årligt bliver ca. 500 kvinder i Danmark ramt af kræft i æggestokkene. Omkring 4000 lever med sygdommen i dag.
  • Overlevelsen er blevet markant bedre inden for de sidste 20-25 år. For 25 år siden lå Danmark i bunden sammenlignet med resten af Europa. I dag ligger vi over midten.
  • Blandt de nordiske lande har Sverige de højeste overlevelsestal derefter kommer Finland. Danmark og Norge deler tredjepladsen. '

Kilde: Overlæge Mansoor Raza Mirza

Når æggestokkræft først bliver opdaget i stadium III eller IV, kan kvinden ikke helbredes. Det sker ulykkeligvis i 70-80 procent af tilfældene. ”Blandt læger i hele verden er det et ønske at finde en mulighed for tidligt at fange de kvinder, der er i højrisikogruppen for at få kræft i æggestokkene – kvinder, hvis familie har været ramt af kræft. Der kører internationale undersøgelser, hvor man løbende tjekker et antal kvinders blodprøver i et håb om ad den vej at fange æggestokkræft allerede i tidlig stadie. Hvis resultaterne viser sig at være positive, bør en sådan test blive et fast tilbud hos enhver praktiserende læge. Men dér er vi slet ikke endnu,” siger overlæge Mansoor Raza Mirza, Onkologisk klinik, Rigshospitalet. Dét, der er opnået indtil nu er, at lægerne er blevet langt bedre til at operere samtidig med, at ny medicinsk behandling kan gå ind og hæmme udviklingen af kræftsygdommen. Også når det gælder tilbagefald. Kvinderne kan leve længere med deres sygdom. ”Derfor siger vi, at æggestokkræft er gjort til en kronisk sygdom.” Hvert år får omkring 500 kvinder diagnosen æggestokkræft. Ud af dem vil 12-15 procent have en gendefekt. Den kan påvises ved en såkaldt BRCA test, som er en temmelig kompliceret blodprøve.

Retningslinjerne for gentestning skal ændres

”Der foretages i hele verden præundersøgelser af ny medicinsk behandling til gavn for kvinder med gendefekt. Den er endnu ikke godkendt, men fase 2 - resultater er positive. Indenfor et år vil vi kunne tilbyde de stoffer til patienterne.” Hvis en patient har æggestokkræft eller brystkræft i sin familie, kan hun blive henvist af sin kræftlæge til en BRCA test. Mansoor Raza Mirza: ”Vi har en fast aftale med klinisk-genetisk ambulatorium på Rigshospitalet om, at alle nye patienter med kræft i æggestokkene bliver tilbudt en BRCA test, også selv om vi endnu ikke har mulighed for at give den ny medicin. Og sådan burde det være overalt i landet - finansieret af regionerne. Vi bør ændre arbejdsretningslinjerne, således at en gentestning ikke blot bliver tilbudt som en mulighed men som en anbefaling. Vores samfund er højt placeret på rangstigen. Hvis vi ikke vil teste, er det en ren falliterklæring. I England bliver alle med diagnosen æggestokkræft tilbudt en test betalt af regeringen. Hvorfor kan vi ikke det?, spørger jeg. Svaret er: Selvfølgelig kan vi.”