Mangel på spyt i munden er en af de alvorlige gener, som meget ofte følger med kemobehandling og strålebehandling i hoved-hals regionen. Konsekvensen er, at det bliver sværere at holde tænderne rene og øger risikoen for huller i tænderne og tandkødsbetændelse.

For kræftpatienter kan det være en god idé at bruge en mere blød tandbørste og være opmærksomme på at holde deres tandmellemrum rene.

”Slimhinderne bliver tørre, ømme, sarte og irriterede. Mange oplever svamp, revner og blister i og omkring munden. I den situation er det på grund af smerter svært at lave den optimale mundhygiejne – men den er vigtig, så skaderne bliver mindst mulige, mens man er i kræftbehandling, ” siger Elisabeth Gregersen, formand for Dansk Tandplejerforening.

Hun pointerer vigtigheden af at gøre sig umage med at børste tænder og gå til eftersyn hos sin tandplejer/tandlæge, hvor der kan tilrettelægges et særligt tandplejeprogram.

”Måske skal tænderne renses en ekstra gang, eller de skal styrkes med en fluorbehandling.

For kræftpatienter kan det være en god idé at bruge en mere blød tandbørste og være opmærksomme på at holde deres tandmellemrum rene. Rygning og alkohol forværrer tørheden – så pas på med den slags.

Og så vil brugen af pastiller og tyggegummi – selvfølgelig uden sukker – hjælpe med at give mere spyt i munden.”

Fem gode råd til at undgå gener i munden i forbindelse med kemo- eller strålebehandling: