Som supplement til konventionelle kræftbehandlinger såsom kemoterapi og strålebehandling, findes der et væld af alternative behandlingsformer. Akupunktur, c-vitamin, cannabisolie, og omega 3 er blot få eksempler. Fælles for de alternative behandlinger er ifølge Kræftens Bekæmpelse, at ”det er behandlinger, lægerne almindeligvis ikke tilbyder på sygehuset. Alternativ behandling bruges på patientens eget initiativ som supplement til kræftbehandling.”

”Min erfaring er, at alternativ behandling kan være meget gavnlig for patienten. Så godt som alle de kræftramte, jeg taler med i ICAK, fortæller, at det at gøre noget selv giver en følelse af kontrol i kræftforløbet,” siger Berit Wheler, der er sygeplejerske og har arbejdet med kræftramte børn.

”Overordnet kan alternativ behandling komplementere den konventionelle behandling, men ikke afløse den - det er min overbevisning. Men hvis det ikke længere er muligt med flere behandlinger på kræftafdelingen, og kun døden venter, så har mennesker stadig brug for at kæmpe. Jeg har oplevet, at flere terminalt syge er gået alternative veje og mod al forventning blomstrer op og lever længere end forventet,” fortæller Berit Wheler.

Kan gøre kræftforløbet mere tåleligt

En af fordelene ved alternativ behandling er ifølge Berit Wheler, at den kan hjælpe patienter med at kapere den konventionelle behandling.

”Mange af de kræftpatienter, jeg har haft med at gøre, har måttet aflyse deres kemobehandlinger, fordi de ikke har kunnet spise ordentlig. Manglen på næring gør dem så afkræftede, at deres immunforsvar bliver svækket. Flere patienter har imidlertid oplevet, at eksempelvis cannabisolie giver dem appetitten tilbage,” siger hun.

På spørgsmålet om, hvordan Berit Wheler selv ville reagere og håndtere det, hvis hun fik konstateret kræft i morgen, lyder svaret:

”Hvis jeg fik kræft i morgen, ville jeg gå i gang med den konventionelle behandling, og så ville jeg begynde at afsøge alternative behandlingsformer. Det hele ud fra den grundlæggende præmis, at jeg ønsker at give kræftcellerne de dårligst mulige betingelser for at leve i min krop.”

Forskel på alternative behandling

Markedet for alternativ behandling er omfattende, og det kan være svært at overskue tilbuddene. Man bør dog også være påpasselig, mener Berit Wheler, for der er forskel på, hvor legitime behandlingerne er.

”Der findes folk, der blot forsøger at lukrere på folks kræftsygdomme, men der findes så sandelig også mange gode behandlinger. Derfor mener jeg, at patienterne bør få den rette oplysning om alternativ kræftbehandling. Det ville jeg ønske, at lægerne var bedre til,” siger hun og opfordrer patienter til kun at søge alternativ behandling, hvis man har selv har lyst til det.

”Hvis patienten er positivt indstillet, så tror jeg, behandlingen vil hjælpe. Både mod senfølger og de gener, der opstår i forbindelse med sygdommen. Der er mange steder, hvor man kan sætte ind. Vi skal ikke give falsk håb til kræftpatienter, men vi skal sandelig heller ikke give dem falsk håbløshed,” afslutter hun.