Alle der har været i nærkontakt med en MR-scanner ved, at det ikke just er en rar oplevelse. Scanneren er trang og larmende. Og af hensyn til billedkvaliteten er det forbudt at bevæge sig. Det siger sig selv, at især børn under skolealderen ofte har brug for narkose for at kunne gennemføre en scanning. Men narkosen har omkostninger.

”At komme i narkose er en skræmmende oplevelse for et barn. Det kan ødelægge barnets fremtidige møder med sundhedsvæsnet. Der er også gener og risici forbundet med anæstesi. Det sker yderst sjældent, men patienten kan aspirere, få alvorlige infektioner og kognitive forstyrrelser efterfølgende. I yderste konsekvens kan patienten dø af narkosen,” siger Ib Jensen, der er ledende overlæge på afdelingen Røntgen og Scanning på Kolding Sygehus.

Children Centered Care (CCC)

En MR-scanning kan tage op til 40 minutter. Og ligger patienten det mindste uroligt, risikerer man at skulle tage billederne om. Dét er en anden grund til, at mange mindre børn kommer i narkose.

”Hvis man skal scanne halsen, må patienten end ikke synke, for den bevægelse af muskulaturen gør billederne uskarpe og slørede,” fortæller Kim Jensen, der er afdelingsradiograf.

Han har sammen med Ib Jensen udviklet et særligt koncept, der skal nedbringe antallet af børn, der har brug for generel anæstesi for at kunne gennemføre en MR-scanning. Konceptet, der hedder Children Centered Care (CCC), består af en interaktiv app og tre andre elementer, der på hver deres måde inddrager og forbereder børnene – og deres forældre – på mødet med MR-scanneren. Nøgleordene er genkendelighed og tryghed.

Før CCC blev indført på Kolding Sygehus, blev 57 procent af alle børn i alderen fire til seks år lagt i fuld narkose inden en MR-scanning. I denne gruppe var der altså gode muligheder for at gøre en forskel modsat gruppen af skolebørn, hvor kun 15 procent havde brug for fuld narkose inden scanning.

”Nu er tallet faldet til fem procent for de fire til seks årige. Og ingen af de seks til 10-årige børn har brug for narkose mere. Så nu har vi løftet barren: Vi vil give alle børn, der har brug for en MR-scanning, en fed oplevelse,” siger Ib Jensen.

Patientforberedelse på børneværelset


Når et barn, der eksempelvis skal have lavet en MR-scanning af hjernen, kommer ind på røntgenafdelingen på Kolding Sygehus i dag, ved de alt om, hvad der skal ske. Barnet har nemlig læst på lektien i form af appen ’Med Rumle i MR.’ Der vel at mærke er alt andet end kedelig.

I appen møder barnet Kolding Sygehus’ maskot Rumle, som trin for trin guider barnet gennem en MR-scanning. Universet i appen er en animeret kopi af de omgivelserne, barnet møder, når det skal til sin egen scanning. Det kedelige venteværelse er skiftet ud med en børnelounge, hvor barnet sammen med en radiograf blandt andet kan scanne figuren hønen Doris i en børnescanner. Når barnet selv ankommer til børneloungen på afdelingen, er det derfor spændt på at lege radiograf og finde ud af, hvorfor figurerne er syge og hvad der gemmer sig i deres maver. Hver figur er koblet til et tema med film, lys og lyd, som barnet kan opleve i MR-scanneren.

Det næste rum, barnet møder i appen (og i de virkelig liv) er det, hvor barnet skal lægge alt, hvad der indeholder metal fra sig. I appen skal barnet lokalisere fem ting f.eks. en mobiltelefon og et armbåndsur og med sin finger på skærmen placere det på et bord.

Så kommer barnet op på scanningslejet, får høreværn på og filmen, det har valgt, går i gang. Derefter går turen til rummet, hvor radiografen laver billederne af hjernen. Dette trin i appen er det eneste, der ikke finder sted i virkeligheden. Til gengæld spiller barnet igen en aktiv rolle, idet det med en finger trykket mod skærmen, får en fornemmelse af, hvor lang tid man skal ligge stille i scanneren. Når hele scanningsforløbet er veloverstået får barnet et Rumle-diplom for sin heltemodige indsats.

”I det gamle set-up kom barnet ned af en kedelig hospitalsgang uden udsmykning. Og lokalet, hvor det skulle i narkose, var fyldt med ”farligt” hospitalsudstyr. Nu ankommer barnet til en særligt indrettet børnelounge, som tager udgangspunkt i Rumle og det univers, mange børn i forvejen kender fra vores børneafdeling. Og på grund af appen er barnet allerede tryg ved omgivelserne,” fortæller Kim Jensen.

Og det er ikke kun børnene, der er glade for appen.

”I det gamle set-up var forældrene offensive og optagede af at få informationer fra personalet. Nu er de mere afslappede og tilbageholdende. De ved, hvad der skal foregå. Og så slapper børnene også af. De spejler sig jo i forældrene,” fortsætter Kim Jensen.

Et særligt børneteam af radiografer


Forestil dig, at dit syge barn skal MR-scannes. I er begge nervøse. Radiografen, I hilser på i venteværelset, forklarer dig straks om forløbet. Han opdager slet ikke, at dit barn rækker sin bamse frem op mod ham: Se! Jeg har taget mit kæreste eje med for at passe på mig!

”Det rigtige udstyr og koncept betyder ingenting, hvis personalet ikke skaber gode relationer til barnet. Personalet er limen og fugemassen, hvis resultatet af scanningen skal blive godt. Derfor har vi uddannet et særligt børneteam på fem radiografer.

Nu henvender personalet sig til barnet, for det er ham eller hende, det handler om. Vi har trænet børneteamet i at lege sig gennem forløbet med barnet og på den måde fjerne fokus fra scanningen. Det er ren distraktion,” siger Kim Jensen og giver ordet til Ib Jensen:

”Det er positiv distraktion, indlæring og undervisning.”

Der er også sat et spejl op i scanneren, der giver perifert syn, så scanneren føles større, og barnet kan have øjenkontakt med sine forældre uden for scanneren. Endelig har scanningsstuen fået en æstetisk overhaling, så alt unødvendigt ”rod” og udstyr er gemt væk.

Bruger færre ressourcer


Trygge børn og børn, der ligefrem glæder sig til at få en fed oplevelse i MR-scanneren, er nu hverdag på Kolding Sygehus, fortæller Ib Jensen og Kim Jensen. Men der er også mange gode argumenter for at fjerne narkosen, når vi snakker kroner og øre.

”Det koster rigtig meget personale at lægge et barn i narkose. Det skal observeres inden, under og efter bedøvelsen. Der er et tungt set-up af sygeplejerske og anæstesilæger, inden barnet kommer til scanning. Men den del er nu skåret væk,” siger Ib Jensen.

En anden fordel ved CCC er, at ventetiden til MR-scanninger er gået fra 20 uger til maksimum to uger.

”Hovedårsagen til den korte venteliste er, at de fleste børn fra fire år ikke bedøves mere,” siger Kim Jensen.

CCC har i runde tal kostet to millioner kroner. På et større dansk hospital (med 250 patienter henvist til MR-scanning årligt) er pengene tjent hjem på to år. Det fremgår af en artikel om CCC, som Ib Jensen og Kim Jensen netop har udgivet i tidskriftet European Journal of Radiology. På Kolding Sygehus, der er et mindre hospital, vil det tage syv år at komme i nul.

Det børnevenlige og gennemførte scanningskoncept har fået stor opmærksomhed både herhjemme og i udlandet. Senest har Børneriget, et nyt hospitalsbyggeri for børn og unge i Region Hovedstaden, vist interesse. Og Ib Jensen og Kim Jensen vil hellere end gerne dele ud af deres erfaringer og viden på området. De er også allerede i gang med at finde ud af, hvordan Children Centered Care kan overføres til andre patientgrupper f.eks. personer, der lider af klaustrofobi eller demens.